„Pevně věříme, že kemp se uskuteční v řádném termínu a zase si ho v klidu a pohodě užijeme,“ říká Roman Višňák k aktuální situaci

Sportovní prostředí se pomalinku probouzí z vynuceného spánku a začínají se rozjíždět první skupinové tréninky. Z tohoto důvodu jsme si popovídali se zakladatelem Goalie Academy International panem Roman Višňákem, aby nám prozradil něco z minulosti jeho akademie, přiblížil plány na následující týdny a řekl důležité informace ohledně 17. letního kempu GAI v Písku.







Romane, než se zeptám na GAI domácí trénink ostatní věci, tak bych se vrátil k začátkům akademie. Co Vás vedlo k založení dnes největší akademie pro hokejové brankáře u nás?

Jednoduchá věc, chtěl jsem vytvořit kompletní servis pro brankáře a to, že se to rozrostlo skoro v celé střední Evropě, to byl výsledek práce, komunikace a vytvoření kolektivu, který chce to samé.


Na čem si jako zakladatel a hlavní trenér GAI zakládáte?

Pracujeme na rozvíjení talentu a vůle všech hráčů ve všech programech našeho kempu. Snažíme se zvyšovat mentální a fyzickou odolnost hráče. Ale také chceme, aby hráči získali správné stravovací a tréninkové návyky. A neposlední řadě učíme děti k pokoře a vzájemnému přátelství, a to jak v tréninku, tak samozřejmě i v osobním životě.


Změnil se u Vás za ty roky přístup k brankářům a brankářskému řemeslu obecně?

Tak určitě, my jsme generace minulého století a dnešní děti se narodily a žijí v novém, tzv. technickém, počítačovém nebo jak si to nazveme kybernetickém prostředí. Ale to neznamená, že by neměly být k sobě přátelští a ohleduplní. Naši trenéři a všichni lidé okolo kempu se snaží je to tak učit a přistupovat tímto způsobem k nim. I když jeden z hlavních úkolů je přece jen hokej a „brankářina“. 

K tomu samozřejmě se snažíme přinášet novinky a zabudovávat je do tréninku.

A když to podpoříte 17ti letými zkušenosti, tak je z toho organizace fungující dlouhou dobu.


Během vaší aktivní i trenérské kariéry se styl chytání několikrát změnil. Vy sám jste v bráně začínal např. s Dominikem Haškem, Petrem Břízou a poté na druhé straně barikády vedl např. Petra Mrázka. Co dělalo a dělá velikány našeho řemesla, když každý chytal/á jiným stylem? 

Jedna zásadní a společná věc je obrovská pracovitost a vůle po vítězství. Kdo to bohužel dnes nemá, nemůže to dotáhnout daleko!

Jsem moc rád a děkuji jim a také všem ostatním, že jsem s nimi mohl spolupracovat.   


Je podle Vás pravda, že mentální vyzrálost a odolnost hraje v chytání zásadní roli? Dá se nějakým způsobem natrénovat?

Určitě hraje roli, já říkám hlava je minimálně 80%. Natrénovat se dá, ale musíte mít velkou trpělivost a zkušenosti. Hlavně u těch starších gólmanů se tomu hodně věnujeme.


Před několika týdny Vaše akademie spustila projekt GAI domácí trénink. Proč jste se do tohoto projektu pustil? 

Chtěli jsme být v kontaktu se všemi v této jiné „domácí“ době. Moc bych chtěl poděkovat všem trenérům GAI za spolupráci.


Jak mohou tyto cviky na suchu brankáři pomoc v chytání na ledě? Tedy diametrálně rozdílném povrchu? 

Ty věci jdou v součinnosti sucho a led. Čím více všechno zkoušíte a opakujete, tak ty věci lépe zvládáte.


Hodláte ve zveřejňování těchto videí dále pokračovat, i když opadnou omezení?

S videí asi ne, ale chceme být s brankáři stále v kontaktu, ale to se děje stále.


Mohou se na vás rodiče, brankáři obrátit s tvorbou suché přípravy?

Určitě, pokud budou mít zájem.


Mohl by jste vypíchnout základní prvky letní přípravy brankáře?

Co by brankář měl dělat, to si každý může najít na internetu. Ale měl by cviky perfektně zvládat technicky a pak je to přenášet do tréninku a hlavně to dělat stoprocentně a užívat si to!


V létě Vás čeká už 17- ročník letního kempu, na který se sjíždí brankáři z celé Evropy. Jak moc zasáhla a zasáhne situace kolem Covid-19 do organizace kempu?

Zatím to přesně nevíme, ale pevně věříme, že kemp se uskuteční v řádném termínu a zase si ho v klidu a pohodě užijeme. O novinkách, jakmile vyjdou, budou všichni včas informováni.

Kdo jste ještě z důvodu situace okolo COVID-19 nestihl podat přihlášku, můžete tak učinit. Ale pozor, co nejdříve, počet je omezený!


Máte nějaké záložní varianty? 

Určitě, ale já věřím, že je nebudeme potřebovat.


Galerie: